Fitlap.co.uk uus menüü
Hiljuti andsime üle ühe oma viimase aja suurima projekti: 150 uue tervisliku toidu fotod Fitlap.co.uk-le.
Selles hiigelgaleriis on kõigest 1/3 pildistatud roogadest, nii et kui lõpuni kerida ei viitsi, siis saad aru, kui suur töö see on. Samuti on huvitav jälgida, kuidas kogenud stilist ja fotograaf suudab luua samal teemal ja korduvate elementidega lõputu arvu erinevana mõjuvaid kompositsioone. Kui kogu jutt lühidalt kokku võtta, siis meil on olemas läbiproovitud protsess, sisseseade, talent ja kogemus sellise mahuga projektide edukaks teostamiseks.
Plaanid ja tegelikkus
Olime optimistid ja arvestasime 7 tööpäevaga e 21 rooga päevas. Kliendi soovil jagunes see 3 tsükliks: esimesel korral 3 päeva ja edasi paarinädalase vahega 2 + 2 päeva. Esimesel päeval saime aru, et tooraine hankimine on eraldi töö, millele kulus keskmiselt 4 tundi ning käia tuli vähemalt 2 suures toidupoes, turul ja väikeses pagarikojas. Esimesel päeval kaotasimegi nii pool pildistamise ajast ja jõudsime valmis vaid 8 pilti. Edaspidi tegime poeringi eelmisel õhtul ja seda ei ole pildistamispäevade sisse arvestatud.
Teine järeldus, millele jõudsime oli see, et üks kokk/toidustilist köögis on vähe. Teisel päeval leidsime vabatahtliku abilise ja saime valmis 29 toitu ehk lappisime nibin-nabin eelmise päeva puudujäägi. Järgnevatel päevadel oligi alati 2 kokka ja liikusime tempos 20-25 rooga päevas, kusjuures päevad venisid 10-12-tunnisteks.
Palju või vähe?
25 rooga päevas ei kõla võrreldes restoraniköögiga, kus pannakse välja 100-200 portsjonit kuigi suure saavutusena. Milles on erinevus?
pildistamise puhul ei ole toidustilist retsepti enne kordagi läbi teinud
vahel tuleb kliendiga suhelda, et töökäiku või roa väljanägemist täpsustada
kogu mise en place tehakse nullist
kõik komponendid tuleb grammi pealt kaaluda
roogade ülesehitus tuleb läbi rääkida ja fotograafiga kokku leppida
iga roa jaoks tuleb valida nõud
klient palub mõnest roast eri variante nt küpsetusnõus ja taldrikule serveeritult
10 tunnis on 600 minutit, see jagada 25-ga, annab tulemuseks, et uus toit peab valmis olema iga 24 minuti tagant. Retseptid varieeruvad võileibadest kuni ahjupraadideni (mille küpsemisaeg iseenesest juba on üle poole tunni, ettevalmistusest rääkimata) - ja tööseisakuid ei saa lubada. Nii et lisaks nobedatele näppudele nõuab selline ettevõtmine ka suurepärast planeerimisoskust.
Kogu selle maratoni vedas köögipealiku ja toidustilistina võiduka lõpuni Kristina Efert. Vabatahtlikuna käisid abiks suurepärased kokad ja esmaklassilised meeskonnamängijad Tiit Efert, Nele-Marit Oras ja Kuldar Poska. Kummardus maani!
Produtseeris, pildistas, stiliseeris ja töötles Katrin Press.
Mida on selliseks projektiks tarvis?
Lisaks erakordsetele inimestele ja nende kogemusele, on selliseks projektiks tarvis:
täisvarustuses kööki, kus 2 kokka saavad segamatult toimetada
piisavalt potte-panne, kausse, nuge jms, et keegi ei peaks ootel olema
piisavalt elektrivõimsust - üllatus-üllatus -, et mitmel keedualal ja ahjus toitu valmistada
piisavalt külmaruumi 2-3 päeva toidukraamile ehk u 50 retsepti tarvis
pinda muude toiduainete käepäraseks hoiustamiseks
toimivat ventilatsiooni või avatavaid aknaid, “mõistva suhtumisega” suitsuandureid
piisavat distantsi köögi ja pildistamisala vahel
piisavalt suurt kokkusobivate nõude ja rekvisiitide kollektsiooni
stuudiovälkusid, et tagada fotode ühtlane valgus ja stiil olenemata ajast, ilmast ja loomulikust valgusest.
Kõiki neid asju saab Toidufoto.ee täna oma klientidele pakkuda.